MČR Star 2019 - krátká reportáž ze závodu

2019-09-05 by Václav Cintl, jr.

Druhý srpnový víkend se na Máchově jezeře konalo Mistrovství ČR Star za rekordní účasti 14ti lodí (a to především díky výborné agitační práci Michaela Maiera). Předpověď počasí slibovala příjemné svezení a v sobotu dokonce pěkný kvapík. Jenže vše bylo nakonec trochu jinak, ale postupně.

V pátek nás přivítaly Splavy slunečným počasím a po registraci, slavnostním nástupu a focení, jsme regatu zahájily výbornou gulášovou polívkou z dílny Zbyňka Bobíka Zankera. A poté následovalo marné čekání na vítr, který by umožnil odjet první rozjížďku. Malé náznaky větru využily některé posádky alespoň k tréninku, ale na závodění to nebylo. A tak sobotní odpoledne bylo využito k uspořádání výroční členské schůze ALT Star, kde jsme se dozvěděli, že už jsme konečně zaregistrováni a máme svůj účet.  Poté už následovala společná večeře a oslava narozenin Kuby Čeřovského a jmenin Romana Kožicha Houdka.

Sobotní den nás uvítal podmračeným počasím, avšak slibovaný vítr, který tvrdošíjně slibovalo Windguru, se ne a ne dostavit. Přesto se všechny Stáry chystaly k plánovanému startu v 11 hodin a postupně vyplouvaly až do okamžiku … kdy se „posral“ jeřáb. V tu dobu bylo na břehu ještě asi 5 lodí a naštěstí také výborný závodník a elektrikář Martin Vacula, jež oděn do jachtařského, jal se jeřáb opravovati. A po hodině tvrdé dřiny jeřáb podlehl jeho umu a začal fungovat. A teprve, až byly všechny lodě na vodě, dostavil se i vítr a umožnil odjet 4 rozjížďky. Ale postupně.

 Vítr se ustálil nakonec na směr od „politické“, který klade mimořádné nároky na psychickou soustavu všech závodníků. V první rozjížďce se v čele podle předpokladů usadila dvojice Majčus-Kožich a Kraken-Bobik. A za nimi překvapivě nově složená švagrovská dvojice Jakubů Čeřovský-Burda. Nakonec neodolali ale skvěle jedoucí bratrské dvojici Jirky a Davida Fetterlů, která si s náskokem dojela pro výborné třetí místo. První místo uhájil Majčus s Kožichem před Krakenem s Bobikem.

Do druhé rozjížďky nastoupila lépe českolipsko-štěťácká posádka a s náskokem točila první. Avšak při jízdě na zaďák „zaparkovali“ za Myšákem a propadli se až na třetí místo. Do čela šli opět Majčus s Kožichem a na druhé brněnští draci a nováčci na Mácháči Pepa Pavlovský s Mírou Fantou a v tomto pořadí se dojelo i do cíle. Třetí rozjížďku se vítr trochu stočil od Doks a tak rozhodla první stoupačka. Do čela šel Majčus s Kožichem, v závěsu za nimi Venca Cintl ml. s Pepou Babickým a následovaní Krakenem s Bobikem. O druhého kola to byla trochu plochá dráha a tak se v tomhle pořadí dojelo i do cíle.

V závěrečně rozjížďce dne jeté na dvě kola se po prvním kole dostali do čela Kraken s Bobikem, kteří úspěšně celou rozjížďku odolávali atakům Majčuse a připsali si tak první vítězství. Na třetí místo se po výborně zvoleném křidýlku ke splavské pláži prodrali Petr Vinkl s Pištou Podhorcem, kteří za sebe poslali Vencu s Pepinem.

Na závěr dlouhého dne čekal na břehu na všechny aktéry vynikající guláš z kuchyně Bobikova kámoše a výborná pomazánka přímo z Bobikovo rukou a mohlo odstartovat obžerství. Rozhodčí tak mohli spočítat prozatímní výsledky, ale jelikož v neděli už nám nedal vítr ani čuchnout, spočetli tak nakonec výsledky celkové.

Mistry ČR v LT Star pro rok 2019 se stali Michael Maier s Romanem Houdkem, stříbro brali Tomáš Kramář s Zbyňkem Zankrem a bronz Václav Cintl ml. s Pepou Babickým. Na rozšířeném pódiu skončili na čtvrtém místě Václav Cintl sen. s Kubou Václavíkem, který narychlo nahradil zdravotně indisponovaného Ivana Rameše, pátí byli brněnští borci Pepa Pavlovský s Mírou Fantou a šestí Kubové Čeřovský a Burda.

Na závěr lze považovat Mistrovství velmi úspěšné, ať z hlediska účasti či sportovní úrovně, tak z hlediska společenské úrovně. Díky všem organizátorům, rozhodčím za výbornou práci, závodníkům z fair plachtění, a speciální díky vyslovil i Václav Cintl sen. při závěrečném ceremoniálu, a to Michaelu Maierovi za oživení třídy Star a Zbyňku Zankerovi za obětavou práci při zajištění občerstvovacího komfortu na břehu. Věřím, že se tak i v příštím roce sejdeme v hojném počtu a na nějakých dalších stáristických závodech na viděnou!

Fotogalerie závodu: MČR 2019 | Výsledky závodu



Partneři závodu:






Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2