13. Memorial Oldy Vintišky

2024-08-06 by Kamil Záluský

V sobotu 3. 8. 2024 se sešlo celkem 7 posádek na již 13. ročník memoriálu Oldřicha Vintišky. Předpověď počasí nebyla nijak perspektivní, slavnostní nástup proběhl v 11:00 a v 11:30 bylo už vyvěšeno AP na břehu, které bohužel platilo až do sobotního večera.

Ačkoli noční déšť ochladil vzduch, očekávali jsme příznivější podmínky. Dle předpovědi mělo však být nedělní dopoledne s bouřkami a deštěm.  Přesto se závodní komise rozhodla po 11:00 vyrazit na vodu. Start první rozjížďky se povedl na poprvé, na první bóji se jako první probojoval Andy “Lovesong” Lawson s Davidem “Dejvem” Fetterlem, stíhaný Tomášem “Krakenem” Kramářem se Zbyňkem “Bobíkem” Zankerem na které ztráceli půl lodě Petr “Velkej Kraken” Kramář s Kamilem “Komárem” Zaluským, kousek za nimi projeli mnohonásobní mistři ČR i jiných zemí z třídy Flying Dutchmann Jirka “Hrubas” Hrubý a Roman “Kožich” Houdek, jako pátá točila Terezka Šťastná s Kubou Václavikem. Junioři Láďa Joza s Liborem Nejedlým takticky nestihli start, a Václav Cintl, který měl jet s Pepíkem Babickým díky nemoci bohužel ani nevyjeli na vodu. Vzhledem k tomu, že Kraken s Bobikem se dotkli bóje, tak za offsetovou bójí provedli alternativní trest 360°, a následně ještě nakonec šťastně předjeli v kole třetím Duo Velkej Kraken - Komár, tak se toto pořadí neměnilo až do cíle.

 I přes to, že se po dojezdu 1. rozjížďky začali objevovat v okolí Lago di Mácha bouřky, startovní komise odstartovala druhou rozjížďku se zkrácením jen na dvě kola. Startovalo se opět na poprvé, avšak po pár metrech bylo jasné, že boční vítr není nijak přívětivý pro taktický jachting, nicméně nebyl čas na přestavování tratě, a tak pořadí určila už první stoupačka, první točil Kraken s Bobikem, druzí Velkej Kraken s Komárem, třetí Lovesong s Dejvem sledovaní Hrubasem s Kožichem, Terezka s Kubou byla těsně na pátém místě následovaná Juniory jenž hnali celé startovní pole před sebou. Do cíle se startovní pole dostalo skoro v bezvětří.

Nezbývá tedy než poděkovat celé závodní komisi za duchapřítomnost a závodníkům za shovívavost.

Velké pozvání patří na příští týden kdy se od 9. 8. 2024 koná MČR, a přejeme si jej v hojném počtu na Máchově jezeře sportovně užít. Bude to jako vždy svátek jachtingu včetně gastrozážitku z Bobikovi kuchyně.

Kamil Komár Záluský

 

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.4