Bacardi Cup - Mistrovství české flotily

2023-07-26 by Václav Hendrych

V uplynulém víkendu 22. - 23. 7. 2023 se uskutečnil čtvrtý ročník tradičního závodu Bacardi Cup – Mistrovství české flotily, kde bylo přihlášeno osm účastníků. Závod byl zahájen slavnostním nástupem v 11.00h, kde rozhodčí seznámili posádky lodí s plánem rozjížděk na oba dny, v sobotu čtyři a v neděli dvě.

Větrná předpověď byla příznivá, jak na sobotu, tak na neděli, kdy měl vítr ještě zesilovat. První start v sobotu byl naplánovaný na jednu hodinu, což se povedlo, akorát odstartovalo jen pět lodí tři měli technické problémy, Patrik s Vítkem smůla prasklej díl na řízení konec závodu. Vítr byl západního směru a foukal okolo 4-5 m/s v nárazech cca 8m/s a rozjížďka proběhla dle očekávaní, po které se vedení ujmuli favorité. Druhá jízda odstartovala také za příznivých povětrnostních podmínek a proběhla ke vší spokojenosti. Před startem třetí rozjížďky začal vítr měnit směr a tudíž byli rozhodčí nuceni k změně trati a začátek třetí jízdy se tak mírně oddálil. Po ustálení větru se tak start rozjížďky mohl uskutečnit. Třetí jízda byla odstartována a zkrácena o jedno kolo, aby se odjela rychleji a stihla se i čtvrtá rozjížďka, vítr navzdory předpovědi začal slábnou. Čtvrtá jízda se startovala za slábnoucího větru a předznamenávala jeho klesající tendenci, což se nakonec potvrdilo, rozhodčí sice přistoupili ke zkrácení tratě, jako ve třetí rozjížďce o jedno kolo, ale polovina jízdy se dojížděla za dosti slabého větru. 

Po návratu na břeh proběhlo Bobíkovo občerstvení, kde se podávala chutná uzená makrela, která se zapíjela výborným pivem ze Znojma. Během tohoto občerstvování se začala uskutečňovat barmanská show prezidenta lodní třídy, kde zdatně začal míchat vyhlášené drinky, které osvěžovali účastníky závodu. Po úspěšném vyčerpání zásob ( i ice jachtařů ze staré klubovny) se všichni (dle vyprávění) uložily ke spánku.

Na neděli byl hlášen vítr se stoupající silovou tendencí, tudíž se komise rozhodla uskutečnit start páté rozjížďky na jedenáctou hodinu, což se povedlo a pátá jízda odjela za pěkných jachtařských podmínek. Po páté, jak to bývá, následovala šestá, poslední, která se odjela ve stejném duchu akorát zkrácená o jedno kolo. Po souboji s Ivanem a Komárem jsme obsadili třetí místo Martin ,Venca na druhém Bobík, Kraken a vítěz Michal, Kuba.

Vyhlášení proběhlo ve 14:00 hod., kde proběhlo ocenění na prvních místech a pochvala všech za fér plachtění. Patří se také poděkovat závodní komisi, kdy hlavně v sobotní den to neměla jednoduché, za úspěšný průběh závodu a taká všem kteří se více či méně podíleli na průběhu tohoto ročníku.

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.3