Memorial Ing. Böhma

2023-06-09 by Karel Kuthan

Na první červnový víkend byl na Máchově jezeře připraven další závod parádní třídy Star, tentokrát pod názvem Memoriál Ing. Böhma. Někteří účastníci se sjeli do Starých Splavů již v pátek, aby připravili své lodě, jiní, které čekalo méně práce se přidali v sobotu ráno. Zápis se konal v průběhu snídaně a nesl se tady v příjemné atmosféře. I počasí slibovalo nadějné vyhlídky, sluníčko hřálo a dětsky nezbedný větřík obracel na stolech jídelní lístky. 

Předpokládaný start první rozjížďky byl stanoven na 12:00. Přibližně s hodinovým předstihem začali stáristé spouštět své stroje na vodu, vytahovat plachty na stěžně a rozjíždět se do startovního prostoru. Již cestou ke startu bylo patrné, že zmíněný nezbedný vítr zřejmě vstupuje do puberty. Byl sice příjemně silný, aby nás povozil, ale nemohl se rozhodnout ze které strany bude foukat. Náhlé změny dosahovaly hodnot až 140 stupňů během několika málo vteřin. K vidění pak byly zajímavé úkazy, jako lodě plující vedle sebe na stoupačku s opačnými plachtami, loď která obeplula celé jezero bez obratu, nebo otočka kolem dokola s plachtami "na motejla". Rozhodčí se pokoušeli postavit v těchto podmínkách trať neúspěšně. Alespoň pro třídu Optimist se podařilo vytvořit krátkou trať a dorost měl tak o zábavu postaráno.

Stáristé pak byli vzhledem k neměnícím se podmínkám odvoláni na břeh. Většina využila příležitosti k odpočinku a občerstvení. Ovšem nehouževnatější a plavby chtivé posádky na vodě zůstaly a využily stále se měnící podmínky k tréninku mnohdy neočekávaných situací. Obě pak již unaveny pubertálními manýry větru vyzvedly své lodě na břeh okolo páté hodiny odpolední. Při pohledu z terasy jachtklubu se zdálo, že vítr dostal rozum až po sedmé hodině večerní. To už byli všichni na břehu a řešili, jak to bude druhý den.

V neděli se pro jistotu vítr nedostavil vůbec a tak ani nevíme, jakou měl náladu. Nejspíš někde trucoval. Ze závodu ve třídě Star se tedy neodjelo nic a nezbývá než doufat, že příště, na Mistrovství ČR Star Class, se vítr dostaví ve výborné kondici i náladě stejně jako závodníci.

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.3