Reportáž - Modrá vlajka Máchova jezera

2022-09-07 by Jakub Čeřovský

O minulém víkendu se na Máchově jezeře uskutečnila regata s názvem Modrá vlajka Máchova jezera tradičně pořádaná JMJ Staré Splavy. Závod byl vypsán hned pro tři třídy a kromě osmi Stárů se na start postavilo také šest Evrop a pět pirátů. Předpověď na sobotu slibovala relativně slušné větrné podmínky a slunečno. Neděle z hlediska větru nevěstila nic dobrého.

Závod začal v určenou dobu za velice proměnlivého slabšího větru v rozmezí 1- 5 m/s. V průběhu celé první rozjížďky vítr značně přeskakoval a střídavě slábl a zesiloval, což bylo stresující zejména pro vedoucí lodě při jízdě na zadní vítr. Díky špatným větrným podmínkám byla nakonec rozjížďka zkrácena o jedno kolo. S přehledem v této rozjížďce zvítězila posádka Michal Maier a Kuba Václavík. Dojezd dalších čtyř lodí byl celkem dramatický a velice těsný. Druhé místo ukořistil perfektní taktikou při dojezdu do cíle Venca Cintl s Pepčou Babickým a na třetí příčce se umístila posádka bratří Fetterlů. Smolaři této rozjížďky byli jednoznačně Tomáš Kramář s Bobíkem Zankerem, kteří ještě těsně před cílem drželi druhé místo a nakonec z toho bylo až čtvrté.

Následně bylo nutné přestavět trať díky významnější změně větru. Ani druhá rozjížďka nebyla co se týče větru bez problémů. Směr větru se sice ustálil, ale intenzita značně kolísala. Opět to bylo hodně o trpělivosti, jachtařském umu a o troše štěstí, které bohužel neměli kluci Fetterlovi a museli rozjížďku vynechat kvůli technickému problému s kladkou otěží. Pořadí na prvních dvou místech se nezměnilo a na třetím místě dojela posádka Tomáš Kramář a Bobík Zanker.

Třetí rozjížďka byla, co se větrných podmínek týče, asi nejférovější, pokud se to dá takto subjektivně hodnotit. Na prvním místě dojela posádka s kormidelníkem Michalem Maierem, který nejen v této rozjížďce, ale v průběhu celého dne prokazoval své dlouholeté jachtařské zkušenosti a cit pro loď. Na druhém místě se blýsknul skvělou jízdou Ivan Rameš s Milošem Lázničkou a na třetím místě skončil Jakub Čeřovský se synem Jonášem. Po této rozjížďce se zástupci třídy Star rozhodli, že to pro tento den stačilo, a vydali se směrem ke břehu, kde na ně čekal zřejmě ten nejlepší guláš na celém světě.

Večer se nesl v příjemném duchu, jehož součástí byla oslava narozenin místního matadora Jirky Jenšíka do pozdních večerních hodin.

Na druhý den se bohužel vyplnila špatná větrná předpověď, a tak výsledky ze soboty byly konečné. Tedy první se s obrovským náskokem umístili Michal Maier/Radek Václavík, na druhém místě byli Venca Cintl/Pepča Babický a na třetím s velkou ztrátou a těsně před zbytkem startovního pole Jakub Čeřovský/Jonáš Čeřovský. Celkové výsledky naleznete na odkazu zde.

Na závěr se sluší poděkovat pořádajícímu oddílu JMJ a rozhodčím ve složení Martinec Ladislav, Jenšík Jiří, Kotek Michal a těšit se na další závody Lighthouse Cup, které se konají již tento víkend opět na Máchově jezeře...

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2