Bacardi Cup 2022 - reportáž ze závodu

2022-07-19 by Václav Cintl

V polovině července se na Mácháči uskutečnil třetí ročník, a jak na zahájení zmínil prezident ALT Star, může se již používat přívlastek tradiční, tedy tradičního závodu Bacardi Cup (s podtitulem Mistrovství české flotily). Větrná předpověď slibovala velmi dobré (možná až moc) jachtařské podmínky a s ní se vkrádaly na mysl černé myšlenky o zlomených stěžních. Každopádně do závodu se přihlásilo 8 statečných posádek připravených se porvat s přírodními živly na vodě a i večer s nesmlouvavým barmanem, mistrem to míchaných Bacardi drinků, a to včetně jedné zbrusu nové posádky ze Znojma.

Dopolední průvan se v poledne mírně utišil a šlo se na vodu. První rozjížďku za zesilujícího pulzujícího severozápadního větru těsně vyhrála posádka Petr „Žižka“ Kramář – Kamil „Komár“ Záluský před Vencou Cintlem s Pepou Babickým. Třetí místo připsala splavácko-dokská posádka Martina Vacula s Vencou Hendrychem. Před druhou rozjížďkou se vítr uklidnil a během ní celou dobu uvadal až téměř do flauty. Proto byla rozjížďka zkrácena u závětrné značky po druhém kole. Z vítězství se radovali Fetterle brothers, druhé místo brali Kraken s Bobikem a pro třetí místo si skvělým zaďákem dokličkovali vítězové první rozjížďky. Při ploužení se k závětrné značce jsem přemítal, kde je ten slibovaný silný vítr a že se windguru šeredně seklo. Jak se po chvíli ukázalo, tak neseklo. Po vyjasnění začal vítr nabírat grády, začal skákat ze strany na stranu více než obvykle a tak po chvíli vyčkávání rozhodčí rozumně zavelel návrat na břeh. Tam se všichni vrátili bez větší materiální újmy.

Po prvním dnu tak byli v čele suverénně Petr s Komárem před bratry Fetrláky a třetí místo drželi Kraken s Bobikem při bodové shodě před Martinem Vaculou s Vencou Hedrychem. Následovala vydařená společenská část s gulášovkou a pomazánkou od Bobika po níž nastoupil barman Jirka, který začal míchat vynikající drinky, a mohly se začít rozebírat různá stáristická i jiná témata.

Nedělní ráno nás přivítalo sluníčkem a ranní brízou. Po společné snídani se vyrazilo na vodu, abychom odjely další dvě rozjížďky. Počasí nakonec umožnilo odjet pouze jednu rozjížďku, kterou stylem start-cíl vyhrál Bobik s Krakenem. Slábnoucí vítr i vložená flauta několikrát přeskládala pořadí v rozjížďce i celkové virtuální výsledky. Nakonec se v rozjížďce štěstěna usmála na Vencu Cintla s Pepou Babickým, kteří se prokličkovali na druhé místo v rozjížďce a třetí celkově. Naopak ani třetí místo nestačilo k posunu výše Martinovi s Vencou a zůstaly jim brambory a zase při bodové shodě. Pech. Čtvrté místo s vůní vítězství, ke kterému se probili z čurybrka, slavili Petr s Komárem, kteří uhájili premiérové vítězství na okruhu o bod před Bobikem s Krakenem. Více už vítr nedovolil a tak se „pelášilo“ na břeh rychlostí asi 0,1 uzlu.

Při vyhlášení výsledků jsme mohli konstatovat, že i přes citové výlevy nejmenované splavácko-dokské posádky, šlo o vydařenou regatu se vším všudy.  Prezident třídy a barman v jedné osobě konstatoval, že třetí ročník ukázal, že stáristé jsou parta gentlemanů. Zároveň vyhlásil i speciální cenu pro nejhezčího Stara, kterou si odnesli nováčci ze Znojma Tomáš Pintera s Danielem Bartoníkem. Na závěr musíme poděkovat organizátorům, za perfektní organizaci, rozhodčím za perfektní práci i za to, že poslední rozjížďku nechali dojet na tři kola (modří už vědí), Bobikovi a trochu i Komárovi za cattering a speciální dík Jirkovi Fetterlemu za trika i barmanskou show! Už teď se těším na čtvrtý ročník. Stáristická sezóna pokračuje Memoriálem Oldy Vintišky o prvním srpnovém víkendu.

Konečné výsledky

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2