Reportáž - Mácha Star Cup

2022-07-11 by Jakub Čeřovský

O minulém víkendu se na Máchově jezeře uskutečnila tradiční regata s názvem Mácha Star Cup pod taktovkou pořádajícího oddílu JMJ Staré Splavy. Předpověď již od začátku týdne slibovala dostatek větru a na tuto roční dobu nezvykle chladné počasí. V sobotu se nakonec do závodu přihlásilo pouze pět posádek. Nižší účast v tomto závodě byla zřejmě dána velice intenzivním červnovým programem, kdy na Lipně proběhlo MČR a Mistrovství 17. distriktu ve třídě Star a také reprezentační pauzou bratrského dua Jirky a Davida Fetterlů, kteří v ten samý termín reprezentovali na ME v Dánsku.

Závod začal v určenou dobu za velice solidního větru v rozmezí 6-10 m/s. Hned v první rozjížďce byla nucena posádka ve složení Ivan Rameš a Jakub Václavík řešit neobvyklou situaci za účelem odvrácení podstatně větší škody. Výsledkem byl zlomený stěžeň, poškozená plachta a tím také pro tuto dvojici konec závodu. Zbylé 4 lodě pokračovaly v rozjížďce. Na prvním místě nakonec s přehledem skončili Tomáš Kramář s Bobíkem Zankerem, na druhém místě Venca Cintl jun. s Pepou Babickým, na třetím Jakub a Jonáš Čeřovští a na čtvrtém místě skončila posádka Václav Cintl sen. s Radkem Vítem.

Druhá rozjížďka odstartovala v podstatě v zápětí a to díky skvěle postavené trati od stavitele Kamila Kotka. Vše se více méně opakovalo až na prohození posádek na třetím a čtvrtém místě. Poslední sobotní rozjížďka měla kuriózní začátek. Možná i díky posunu místa stratu došlo k tomu, že v momentě startovního signálu, byla na čáře pouze jedna loď. Zbylé tři neodhadly čas do startu a vzdálenost k čáře a do závodu vyrazily s mírným hendikepem. To samozřejmě vůbec nevadilo posádce ve složení Kraken, Bobík, která ten den mělo prostě to správné rozpoložení a do cíle si dojela pro třetí prvenství. Tato rozjížďka měla asi ten nejvyrovnanější finiš prvních tří lodí, kdy na druhém místě dojela posádka Venca Cintl s Pepou Babickým a těsně za nimi Jakub a Jonáš Čeřovští. Čtvrté místo obsadili Václav Cintl s Radkem Vítem, kteří díky nepovedenému startu pojali poslední rozjížďku v tréninkovém módu.

Ihned po dojetí závodu se spustil silný déšť, který ukončil závodní den a znepříjemnil cestu na břeh a úklid lodí. Podvečerní a večerní program zpestřila vydatná večeře dobré pití a také excelentní tatarský biftek jako pozornost od Bobíka. O zábavu se postaral svým vyprávěním Michal Maier, který se přijel podívat a později pak DJ Venca.

Na druhý den předpověď hlásila ještě mnohem silnější vítr a větší zimu, což se nakonec hned ráno potvrdilo. Po krátké poradě bylo rozhodnuto, že se tentokrát z bezpečnostních důvodů na vodu nepůjde a závod se tím ukončil. Po vydatné snídani proběhlo od 10 hodin vyhlášení výsledků a rozloučení.

Velký dík za bezproblémový průběh závodu patří také dvěma dalším rozhodčím Ladislavu Martincovi a Jirkovi Jenšíkovi. Hned následujících víkend proběhne na Máchově jezeře další tradičně skvělá akce Bacardi Cup.

Kompletní výsledky

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2