Star finále - reportáž

2021-10-26 by Václav Cintl

Po loňské odmlce kvůli COVIDu se letos opět konalo Star finále a znovu se vší parádou. Windguru slibovalo na sobotu solidní vítr, ale taky teploty kolem 8 °C. Se čtvrteční a páteční vichřicovou předehrou jsem měl strach, aby to některé závodníky neodradilo od účasti. Mé obavy se ukázaly jako liché a tak, i přes některé výpadky, bylo na startu devět lodí, tedy velmi solidní účast pro důstojné zakončení stáristické sezóny.

Vítr se dostavil dle plánu již před polednem a tak se dle plánu vyrazilo v poledne na vodu. Tomu předcházel zabijačkový brunch, který Bobík se svým týmem celý týden připravovali, aby i společenská stránka závodu měla potřebný glanc. A jako obvykle byl i tento standard vysoce nad standard.

Odpolední zápaďák měl dle předpovědi dosahovat 4 metrů s nárazy až 9 metrů. O to větší rozčarování přišlo, když jsme dojeli do startovního prostoru a větru bylo pomálu. Paní Fortuna nám však byla nakloněna a vítr se po chvíli čekání skutečně dostavil, a postupně i s nárazy k 9ti metrům. Komise fungovala bezvadně, a tak se podařily v rychlém tempu odjet čtyři výborné rozjížďky. 

Otázka, kdo se při neúčasti Majčuse stane vítězem závodu, dostala nečekanou odpověď. Všem vypálili rybník Kuba a Jonáš Čeřovští, kteří odjeli, dle mého soukromého názoru, svůj nejlepší závod. I přes občasné komplikace na startu se během prvních křižování dostali do popředí a tam se pohybovali jako staří mazáci. Dvě rozjížďky vyhráli, jednou byli druzí a jednou třetí. Suverénní a zasloužené vítězství. Toho dne jim to prostě „lepilo“.

Za to souboj o další medailové příčky byl nesmírně zamotaný a vyrovnaný. I přes čurybrka (či čulibrka) v poslední rozjížďce se na druhé místo probil hlavní favorit závodu, a sice posádka Tomáš Kramář se Zbyňkem Bobikem Zankerem. Třetí při bodové shodě byli Venca Cintl s Pepou Babickým, kteří po katastrofickém startu napsali v závěru dvě dvojky a o bod předstihli posádku Petr Kramář s Kamilem Komárem Záluským. Ti naopak rozjeli závod vynikajícně (1 a 3), ale postupně se propadali pořadím. Samozřejmě prý takticky, aby se vyhnuli psaní článku.

Na pátém místě o pouhý další bod zpět byla posádka David Fetterle s Milošem Lázničkou mladším, pro kterého to byla závodní premiéra na Stáru. A premiéra vskutku vydařená. Kluci zatápěli celý závod mnoha zkušenějším posádkám. I když, jak řekl prezident Jirka Fetterle, bylo to poslední místo ve zlaté skupině, že mnohem lepší bylo vyhrát stříbrnou, což se mu šestým místem podařilo s pilotem Karlem Kuthanem na kosatce. Sedmé místo brala nejlepší ženská stáristka Tereza Šťastná s Romanem Kožichem Houdkem na focku. Místním matadorům Martinovi Vaculovi se Vládou Zbořilem se tentokrát tolik nedařilo a skončili osmí a za nimi už jen smolaři závodu Alan Lorenz s Ivanem Ramešem, kterým krátce po startu druhé rozjížďky prasknul vant a závod pro ně skončil.

Večerní posezení s vynikajícími burgery, zabijačkovými specialitami a i deserty od Macky Babické se neslo ve velmi přátelské atmosféře a i společenská stránka závodu byla povedená, tak jak celý závod. Nakonec bych chtěl poděkovat především Bobikovi a jeho týmu za enormní úsilí, abychom se cítili komfortně a sytě. Také bych poděkoval organizátorům a rozhodčím, že závod proběhl hladce bez jakýchkoliv zádrhelů. Rovněž Lukášovi a jeho týmu, že se o nás stáristy vzorně starali po celou sezónu. A samozřejmě i Marcele Babické, za její vynikající deserty se stáristickým designem. Bylo to vynikající a s touhle partou, rozehranou, v příští sezóně, na shledanou!

Celkové výsledky

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2