Mistrovství české republiky 2021

2021-08-10 by Tomáš Kramář

O víkendu 6. - 8.8.2021 proběhlo na Máchově Jezeře Mistrovství České republiky v lodní třídě Star. Účast byla velmi bohatá. 14 lodí je nejvyšší počet za několik posledních let a svědčí o vzrůstající popularitě této třídy v Čechách.

Předpověď neslibovala žádný velký vítr na pátek ani na sobotu, a foukat mělo pořádně až v neděli. A to se bohužel přesně vyplnilo. V pátek jsme šli na vodu s vyhlídkou čekání, kdyby to náhodou fouklo, abychom se nezdržovali dlouhým jeřábováním. Vítr nakonec skutečně přišel, bohužel následován bouřkou, a rozhodčí s ohledem na bezpečnost správně poslali všechny posádky na břeh. Večer proběhla stáristická výroční schůze, následovaná výborným Bobíkovým gulášem a sladkou tečkou z dílen podporovatelek třídy Star.

V sobotu se již vítr trochu umoudřil a podařilo se odjet rozjížďku. Po startu šel do vedení Venca Cintl ml. s Pepčou Babickým, ale později je předjel Majčus s Kubou Václavíkem a s přehledem si prvenství udržel až do cíle právě před Vencou. Těsný souboj se sváděl o 3. až 5. místo, kdy rozhodovali centimetry až na cílové čáře. Nejsťastnější byl nakonec Martin Vacula s Vláďou Zbořilem, Kraken s Bobíkem 4. a Jiřina s Dejvem Fetterlovi 5.

Další rozjížďka se startovala po chvílí čekání. Pár minut po startu to celému poli úplně zdechlo a jeli jen Kraken s Bobíkem a Alan Lorenc se synem Patrikem. Kdyz se ti dva blížili na první bojku s půlkilometrovým náskokem, byla rozjížďka přerušena, protože hladina byla jak zrcadlo.

Čekalo se dál na vodě a v jediném trochu silnějším závanu větru se dva borci tak kochali krásami Máchova jezera, až se zapomněli dívat kolem sebe, a dali si klasicky “T-bone Crash”. Výsledkem byl žralok na jedné a okno do kuchyně na druhé lodi a konec závodu pro oba. 

S trochou větru se pak odstartovala 2. rozjížďka, kterou od startu vedl Majčus s námi v závěsu a Kubou Čeřovským s Jonášem na 3. míste. Na hranici regulernosti, kdy to několikrát úplně chcíplo a po chvíli zase přišel závan slabého vánku jsme Majčuse před poslední bojkou předjeli, aby nás předjel ještě Kuba, a pak jeli v nervydrásajícím zaďáku do zkráceného cíle za větru 0 - 2m/s. Těsně před cílem jsme předjeli zpátky Kubu a na cílové čáře Majčus nás, a zapsal si druhou 1. Vzhledem k nestalému větru co se síly i směru týká, si půlka startovního pole myslela, že už je to pro tento den konec trápení a jela na břeh.

Druhá půlka lodí si všimla, že je vyvěšeno že další rozjížďka se jede non-stop a po chvíli čekání si ještě jednu zoufalou rozjížďku dala. Tu vyhrála po brilantním finisi kolem ostrůvku Terezka Štastná s Ráďou Václavíkem, následovaná Petrem Vinklem s Pištou Podhorcem a Petrem Kramářem s Kamilem Záluským alias Komárem.

V neděli nás konečně uvítalo jachtařské počasí, sluníčko a vítr 6 - 10m/s a hned po ránu se šlo na vodu. V první rozjížďce jel parádně Vendelín s Pepčou a systémem start-cíl rozjížďku vyhráli. Majčus s Kubou bral 2. místo a třetí dojel Venca Cintl starší s Radkem Vítem. V následujících dvou rozjižďkách už se projevila zkušenost posádek v silném větru a výsledky byly pokaždé stejné. První Majčus, druzí Kraken s Bobíkem a třetí Vendelín s Pepčou. Ti si tím nakonec zajistili na shodu celkové druhé místo, Kraken s Bobíkem třetí a Majčus s Kubou s přehledem obhájili titul Mistrů republiky.

Celkové shrnutí, méně někdy bývá více, a není nutné se snažit za každou cenu závod odjet na hranici regulérnosti. Ale když toto pominu, tak se díky pěknému svezení v neděli, Mistrovství Starclass se nakonec docela vydařilo.

Nezbývá než popřát všem pěkný vítr do plachet a za rok na shledanou na Lipně!

Celkové výsledky MČR Star 2021 | Fotogalerie

Kraken+Bobik, Star CZE 8478


Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2