Lighthouse Cup 2020

2020-09-15 by Radek Václavík

Zdravím všechny příznivce jachtingu, obzvlášť královské třídy STAR. Jak je určeno v pravidlech, Mácha Lake posádku zdobící bronzová medaile je povinna napsat článek. Tentokrát tuto povinnost získala posádka Tereza a Radek. Takticky jsem chtěl psaním pověřit Terezu, ale vymluvila se, že jsem byl v cíli dříve než ona a proto píšu článek já, prý jako cílový bonus.

Již začátkem týdne se ladilo složení posádek a výsledný počet lodí, ve čtvrtek bylo jasno kdo s kým. Zbývala tedy modlitba za počasí a vítr, který nevěštil velké ambice. 

Je tu sobota ráno a tak hurá na Mácháč. Komárova (Moskytova) fotka nás všechny svolala na terasu JMJ Staré Splavy, kde probíhal ranní briefing při hemenexu a kávičky (střela a naháč). Při pohledu na jezero to s větrem nevypadalo moc nadějně. Vybrali jsme tedy zástupce, kteří jeli podat přihlášky do pořádajícího jachtklubu Doksy. Vrátili se se zprávou, že na vodu půjdeme hned, jak se to rozfouká :-). Po několika hodinovém čekání to dvě posádky nevydrželi a vydali se na vodu. Využívali poryvového větru, ve kterém se i chvílemi pěkně svezli. Našla se i posádka, která ukázkou obratů v těsné blízkosti akvaparku ve Starých Splavech, lovila fanynky.

Komise z JK Doksy vyrazila na vodu a po několikátém obkroužení celého jezera se rozhodla postavit trať. Když dorazili ke komisi zbývající lodě všech lodních tříd, mohlo se startovat. Jako první byla vyzvána lodní třída STAR. Bylo staženo AP a započatá startovní procedura, kterou doprovázelo úplné bezvětří. Některé lodě se nemohli ani během 5 minut dostat na lajnu. Při pohledu na startovní pole to vypadalo, že jedna loď si jela pokecat s komisí, aby nám ostatním vytvořila dostatečný náskok, který se pak snažili stahovat. Maikova hláška "Hele pojď sem a najdi si svůj poryv " byla na místě. Bylo odstartováno. Tak jsme si každý jeli po svém, k bójce a k další bójce až do cíle. Byl to úctyhodný výkon všech lodí projet celou trať. V posledním kole bylo už jasné pořadí, ale protože všichni bojují do posledních metrů a nikdo nechtěl být třetí tak se o 2. a 3. místo rozhodlo jen několik metrů před cílovou čárou. Padaly i hlášky typu „raději čtvrtý než psát článek“ :-). V tom byl zase zainteresován Moskyt.

Nakonec se tedy rozjížďka odjela a byla tak první a bohužel i poslední protože vítr nám hodil do závodů vidle a nefoukal. Pořadí tedy bylo následující:

1. místo Michal - Jakub, 2. místo Ivan - Pepča, 3. místo Tereza - Radek.

Jelikož se v neděli vítr rozhodl pokračovat ve stávce, trávili jsme čas vyčkáváním na terase JMJ Staré Splavy. Při této příležitosti jsme si ujasňovali i etiketu pozdravu STARCLASS, které zní „DOBRÉ RÁNO“ Zavrhlo se vodácké AHOJ, hospodské ČUS, italské ČAO nebo cyklistické NAZDAR. Vítr stále nepřicházel a tak vznikl prostor na drobné kosmetické opravy šrámů na lodích, které vznikly z předcházejících závodů. Toho se ujal ten nejzkušenější, Michal. Byl to fascinující pohled, jak mu to šlo od ruky, za to veliké DÍKY.

I když nám opět vítr stávkoval, prožili jsme na MACHA LAKE příjemný víkend s dobrou partou přátel. Těšíme se na další, tentokrát závěrečný, závod sezóny STAR FINALE, který se bude konat 24. 10. 2020.

Zdravíme a zase na viděnou u vody Tereza a Radek...


Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2