Grandiózní zakončení stáristické sezóny

2019-11-05 by Václav Cintl, jr.

Poslední říjnový víkend byla zakončena letošní stáristická sezóna, a to ve velkém stylu. Bobanův nápad z Mistrovství, udělat na poslední závod zabijačku, dospěl díky jeho přičinění k realizaci a přichystal tak nezapomenutelné rozloučení s letošním stáristickým rokem. To vše bylo potrženo i skvělou účastí 10ti lodí a ani počasí nezůstalo pozadu a přichystalo na konec října málo vídaných 20 stupňů. Prostě stáristická liga all inclusive!

Regata pro mnohé začala již v pátek, avšak své dcery hlídajíce, mohl jsem jen prostřednictvím whatsappem zasílané fotodokumentace a krátkých zpráv z pohodlí svého domova sledovat rej příprav, do kterých byli, kromě Bobana a jeho týmu, zapřaženi někteří závodníci i rozhodčí. Z doslechu vím, že se přípravy protáhly do pozdních hodin a byly náročné.

Sobotního rána pak čekalo na všechny závodníky, rozhodčí i doprovod vydatné pohoštění a i další práce na zabijačce. Mlhavé počasí a i vyrovnané jitrnice, jelita, tlačenky a další pochutiny vyvolávaly pochybnosti, zda se vůbec dostaneme na vodu. Nekompromisní hlavní rozhodčí však odpoledne rozmetal pochyby tak, jako slunko mlhu nad Mácháčem, a poslal všechny lodě na vodu. Po hodinovém ploužení se po jezeře si námi však přeci jen dal dostaveníčko jihovýchodní vítr a chvíli před druhou se mohlo startovat.

První rozjížďku opanoval Majčus i s novým kosatníkem a nováčkem na Stáru Honzou Krausem, druhé místo obsadili Kraken s Bobikem a třetí pak brněnští borci Pepa Pavlovský s Mirkem Fantou. Celou rozjížďku jim ale zdatně sekundoval Alan Lorenz s dalším nováčkem a stáristickým potěrem Adamem Povolným. První rozjížďka byla však konečnou pro její vítěze, kteří museli kvůli technickému defektu skončit. Avšak nezahořkli a zbytek závodu sledovali ze své lodi za popíjení hořce-chmeleného moku.

Nabídnuté šance na vítězství v poslední regatě se pak chopila českolipsko-štěťácká posádka Kraken-Bobik, která zvítězila ve druhé jízdě, kterou rozhodčí citlivě a prozíravě zkrátili. Druhé místo vybojovala s rychlostí se trápící posádka Venca Cintl ml. – Pepa Babický a třetí místo brňáků ukázalo, že s touhle letos novou posádkou se musí do budoucna počítat.

A toto proroctví potvrdili v poslední jízdě dne, závodu i sezóny, kdy si dojeli pro premiérové vítězství a celkové druhé místo. Zlato v závodě si zkušeně pohlídali Kraken s Bobikem finišujícími za nimi. Oba dva využili zaváhání do té doby vedoucí splavské posádky Martin Vacula - Vláďa Zbořil, které ještě ve finiši předstihla loď Kuba Čeřovský – David Jenšík. Pátým místem hned za nimi si celkový bronz pohlídala posádka Venca s Pepčou a podtrhli tím tak svoji bronzovou sezónu (byli třetí ve všech závodech v sezóně – pozn. autora). Vzhledem k uvedenému a zavedenému pravidlu, že třetí píše článek na web, bude autor tohoto článku na příští schůzi navrhovat změnu tohoto pravidla. J

No a poté už se směřovalo na břeh, abychom při zabijačce a dopíjení zásob rumu rozebírali poslední závod i celou povedenou sezónu. Nakonec došlo i na improvizovanou diskotéku a tímto bych chtěl poděkovat Radku Václavíkovi na zapůjčenou aparaturu. Zbytek večera se ztrácí v mlžném oparu, tak jak sobotní den začínal…

V nedělní dopoledne byl závod oficiálně ukončen vyhlášením výsledků, jinak se nesl ve znamení úklidu lodí i veškerého cateringu spojeného se zabijačkou, ze které si každý odnesl domů větší výslužku. Na tomto místě bych chtěl poděkovat Bobíkovi za nezapomenutelný kulinářský zážitek a neskutečné penzum práce a píle, které tomu obětoval. A samozřejmě i všem dalším, co se na tom podíleli. Také bych chtěl poděkovat Majčusovi, že chartrem své flotily umožnil tak hojnou účast nejen na posledním závodě. Samozřejmě bych chtěl poděkovat i rozhodčím za výbornou práci na vodě, v kuchyni i na parketu a také organizátorům. Myslím, že konec povedené sezóny nemohl dopadnout lépe. Doufám, že i ta příští bude minimálně stejně vydařená, věřím, že už u toho bude s námi zase i Ivan Rameš, neodmyslitelný člen flotily. Přeju, ať seš zase brzo fit a držím palce! Mějte všichni krásné vánoce, nezlobte, ať vám může nadělit ježíšek dárky na Stára a všechno nejlepší do další sezóny.

Pár fotek máme tady Fotogalerie Star finále 2019


Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2