Memoriál Oldy Vintišky

2020-08-03 by Jiří Hrubý

Tak tohle bude teda veledílo. Nejsem žádný spisovatel, což moje učitelka češtiny prokoukla velice záhy a většinu mých slohových prací hodnotila jako dostatečné. Takhle to nezní tak špatně, jako že to dost stačí, ale byla to obyčejná čtyřka. Takže když na nás připadla tato čestná povinnost, napsat report z regaty, trochu jsem znejistěl.

A to, že jsem se ocitl na palubě pěkné a rychlé lodi s prima kosatníkem mi skutečně moc potěšilo. Bohužel, tato situace však vyplynula ze zdravotní indispozice Vény a z toho jsem žádnou radost teda neměl. Takže ještě jednou - Moc Venco děkuju za půjčení lodi a dej se brzy do kupy.

Závody samotné sice začínají až v sobotu, ale už pátek je v mnoha případech tím nejdůležitějším okamžikem, který kolikrát výrazně ovlivňuje nedělní výsledkovou listinu. Tento závod samozřejmě nebyl vyjímkou. Průběh pátků má prakticky jednotný scénář. Okolo třetí přijíždí první závodníci a začíná se s tunningem bitevníků. Vyměňují se lana, vyměňují se kladky, občas nějakej pacient začne leštit dno lodi, čehož záhy lituje, protože to dno je velký jako kráva… Semo tamo někdo dokonce vyplouvá, aby si osvěžil kde to má vlastně špičku. Memoriál nevybočoval ze zaběhnutého pořádku. Okolo šesté práce na lodích uvadá a natěšená partička pod záminkou večeře se přesouvá na terasu. A tady se začíná pomaloučku rýsovat, jak která posádka zítra pojede,nebo aspoň jak je to bude bolet. Proberou se všechny starý historky a I ty ještě starší, Luky jde narazit další sud, Bobík nezaváhá ani na okamžik a přinese něco ukrutně dobrýho. A je nehorázná prča a jen poslední zbytky sebezáchovy mi nakonec nasměrují do peřin.

Ráno je celkem podle očekávání. Jsem trochu mimo provoz, ale snídaně a Imodium mi dodává ztracenou sebedůvěru. Chystáme lodě a vítr na to trochu kašle. Takže to zkrátím, vítr nepřišel a tak se partička tak nějak poflakuje a pomalu se přesouvá na terasu….

Neděle slibuje podle předpovědi aspoň trochu větru a ráno skutečně lehce pofukuje. Rychle snídáme a vyplouváme si to s Pepíkem trochu oťukat. Jedeme sice spolu poprvý ale dáváme to hned, že by i Percy čuměl…

Babánek postavil trať a jde se na to. První start nepostrádal humorný prvky a jak se říká, že v dobré společnosti čas utíká nějak rychleji, tak to byl ten případ. Komisi ten čas utíkal tak rychle, že startovní proceduru šmikli o minutu kratší. Nevadí, dáváme si repete. Startovní znamení, který jsem očekával jako nesmělé pískání do flétničky bylo však nahrazeno ránou jako z děla. Koukám, co to bylo za bombu a za naší lodí kousek od prámu v sobě tři StarClass. Tak to jsem teda neviděl. Při pozdější rekapitulaci očití svědci popsali, že nejmenovaný hrdina nadjel prám horem a zkusil se napasovat do čáry.Že tam už bylo vyprodáno moc neřešil a poslal to tam. Tak to Sorry. Ale blbinu uděláme někdy každej, to se občas bohužel stává.

Nám se start nebývale podařil a zvesela mizíme řádně karambolem ořezanému peletonu. Chmury mi teda navodil vítr, kterej začal vyhnívat a to pošukávání mezi nějakejma pšoukama mi nejde už asi čtyřicet let. A taky že jo. Ani Jiná třída tuhle mojí dovednost nesmazala a tak nás z druhýho křídla ořízne nejdřív Kraken a hned I Starobrno. Točíme jedničku v kontaktu a zkouším vychytračit dolním hákem. Ten kontakt se rychle změnil asi na 50 metrovou ztrátu a vítr už skoro nebyl. Na druhém křižování Bobík s Krakenem našli proužek a zmizeli v dáli. Starobrno taky nečekalo a odploužilo se pryč a my zůstali stát s Ivanem v souboji, který bral dech a zvedal ze sedadel. Za jedničkou jsme s klukama trochu debatovali, jestli je ta dvojka jako dvojka, nebo je to offset, nebo jestli rovnou dolů jako karusel….A tam přišla naše chvíle. Lapli jsme poryv – tak asi 1,5 m/s a začali jsme nekompromisní stíhací jízdu. Naštěstí Štěpánka pochopila vážnost situace a celé to utrpení zkrátila na dolní bójce.

Takže palmu vítěztví pro sebe získali Kraken s Bobíkem, na druhý pozici proťali cíl Pepan s Fantýskem a na třetí figuře jsme prolétli cílem já a Pepík. A protože to bylo od větru pro tenhle víkend vše, tak takové bylo i celkové pořadí.

Celkové výsledky najdete tady https://czech-starclass.cz/race/273

S větrem to tedy žádná sláva nebyla, ale celej víkend byl díky Vaší partě parádní a byl jsem na Mácháči moc rád.Tak doufám, že co nejdřív si to zopakuji. Protože jak říká Legenda “Hoši, tohle to je StarClass”…

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2