Mistrovství ČR Star - reportáž

2017-08-23 by Václav Cintl, jr.

Druhý srpnový týden se na Máchově jezeře uskutečnilo Mistrovství ČR v lodní třídě Star. Po peripetiích v minulých letech s naplněním minimálního počtu startujících lodí se letos sešlo na startu potřebných 10 Stárů a plnohodnotné Mistrovství po třech letech tak mohlo začít. Po slavnostním zahájení v páteční poledne se čekalo, zda přijde dřív vítr anebo liják, který slibovalo Windguru, Windyty i Aladin.

Nakonec zvítězil liják a tak flotila využila páteční odpoledne k výroční schůzi, která byla zakončena společnou večeří. Schůzi a následně i večeři provázela oslava narozenin čerstvého čtyřicátníka, a od loňského roku i Stáristy, Kuby Čeřovského.

Sobotní den byl jachtingu nakloněný. Vítr vál již od rána a vydržel foukat celý den. Toho dokázala závodní komise dokonale využít a i v měnících se podmínkách se podařilo vždy postavit dobrou trať a uskutečnit v rychlém sledu 4 rozjížďky. Roli favorita potvrdila posádka Michael Maier – Patrik Deutscher vítězstvím ve všech jízdách. Zbytek pole ale sváděl vyrovnané souboje, kdy se o pořadí nezřídka rozhodovalo až na cílové čáře. Nikdo si nemohl být jistý, že při vyrovnanosti flotily nechytne nepopulárního čurybrka (poslední místo – pozn. autora).

Druhé místo po sobotě držela posádka Václav Cintl – Josef Babický, třetí bratři Kramářové. Čtvrté místo s bodovým odstupem pak držela prezidentská posádka, alias Petr Vinkl a Jirka Fetterle, a o další dva body zpět pak nejstarší posádka Václav Cintl sen. – Ivan Rameš. A po báječném dni na vodě následoval ještě báječnější podvečer na břehu při gril párty pod taktovkou Zbyňka Bobana Zankera. Ten nejen celou parádu na grilování připravil, ale poté celý koncert u grilu i oddirigoval. A ač se to zdálo na začátku nemožné, s celou tou náloží masa se flotila popasovala a nakonec nic nezbylo. Speciální dík patří i Štefanu Pištovi Podhorcovi, který ke grilovačce věnoval sud Plzně pro změnu na oslavu jeho narozenin.

Neděle už bohužel větrně na sobotu nenavázala. Po ranní flautě přišel po jedenácté hodině slabý vánek, avšak nestabilní co do síly, to do směru, a tak v po dvanácté hlavní rozhodčí ukončil mistrovský závod. Při slavnostním zakončení jak ředitel závodu Jiří Maier, tak garant svazu Jan Marian, ocenili bezvadný průběh závodu i fair play přístup všech posádek a dekorovali první tři posádky. Nelze se než připojit a poděkovat závodníkům za účast a fair play plachtění, všem organizátorům, pořádajícímu klubu i závodní komisi v čele s Romanem Babickým za vydařený závod jak po sportovní, tak i společenské stránce. Na závěr ještě jednou speciální dík Bobanovi za nezapomenutelnou grilpárty a Kubovi s Pištou za občerstvení k oslavám jejich narozenin. Věřím, že se v příštím roce opět sejdeme minimálně v tomto počtu, který opět umožní odjet MČR a na úplný závěr gratulace vítězům.

Copyright © 2012 - 2024 www.czech-starclass.cz

All rights reserved. Powered by exnet.cz,

App version: 1.0.2